Conferințele de Vară de la Telciu

Home » call for papers » Dincolo de Est și Vest. Decolonizarea Modernizării

Dincolo de Est și Vest. Decolonizarea Modernizării

Authors

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 573 other followers

Advertisements

telciuEDIȚIA A IV-A

24-25 IULIE 2015

TELCIU-BISTRIȚA, BISTRIȚA-NĂSĂUD, ROMÂNIA

Anul 2015 a debutat printr-o serie de incidente violente precum atacul asupra redacției Charles Hebdo din Paris, atentatul din Sanaa, capitala Yemenului, sau masacrele comise de gruparea Boko Haram în Nigeria, care au readus în atenția publică teoria huntingtoniană a ciocnirii civilizațiilor și numeroase discuții despre modernizare și căile ei. Însă, ca și în alte cazuri, orice demers menit să contribuie la înțelegerea și lămurirea unor astfel de situații și provocări necesită nu numai o analiză amănunțită a contextului, ci și o coborîre în timp în căutarea unor semințe care au germinat lumea contemporană sau anumite aspecte ale acesteia. In ultimele cinci secole, colonialismul european si ideologia si initiativele modernizării au marcat sistemul mondial într-o manieră complexă.

Modernizarea și colonialismul reprezintă două concepte majore și largi, legate între ele în multiple și complexe moduri și generatoare de numeroase controverse în rândul cărturarilor. Faimoasa carte Orientalism de Edward Said a determinat un proces de regîndire a modului în care lumea occidentală a interacționat cu alte culturi și a provocat o schimbare majoră de perspectivă prin reliefarea modului în care anumite reprezentări culturale sunt construite și influențează raporturile politice, culturale și sociale. Aceasta a fost urmată de alte lucrări majore precum Provincializarea Europei de Dipesh Chakabarty, Inventarea Africii de Valentin Y. Mudimbe, Istorii locale/Modele globale de Walter Mignolo, Inventarea Europei de Est de Larry Wolff sau Balcanii și Balcanismul de Maria Todorova, care au scos la iveală alte geografii simbolice și alte constructe culturale, precum și legătura strînsă dintre cunoaștere și putere care le structurează și care contribuie substanțial la naturalizarea lor. Orient, Balcani, Europa de Est, Europa Centrală, America de Sud sau Australia, toate aceste ”tărîmuri simbolice” ascund o geografie reală, care a interacționat cu grila de intepretare a Occidentului modern și modernizator și a fost profund marcată în plan politic, economic, cultural și social de această interacțiune. Expansiunea colonialistă a Occidentului a fost dublată de apariția unei meta-narațiuni despre civilizare și modernizare, despre exportarea civilizației europene occidentale interpretată în termeni universaliști ca întruchipare a progresului și despre îmblînzirea și civilizarea ”barbarilor” și a lumilor lor considerate ca fiind înapoiate și cufundate în superstiții și iraționalism.

Ediția din acest an a Conferințelor de Vară de la Telciu abordează problema modernizării dintr-o perspectivă prea puțin abordată în mediile academice românești, anume cea a decolonizării. Prin titlul ales: „Dincolo de Est și Vest. Decolonizarea Modernizării”, ediția din acest an țintește o abordare a modernizării prin depășirea paradigmei euocentriste și prin integrarea unor perspective cît mai variate asupra acestui complex fenomen. În spiritul interdisciplinarității cultivat și în cadrul edițiilor precedente, ediția a IV-a a Conferințelor de Vară de la Telciu invită cercetători și universitari din întreaga lume să propună comunicări pe acest subiect și sugerează cîteva tematici:

  • Modernitate, Modernizare, Postcolonialism si Decolonialitate.
  • Est și Vest, Sud și Nord sau despre proiectarea periferiilor și a inferiorității.
  • Peninsula Balcanică – Peninsula Iberică  sau Orientul Europei.
  • Fețele colonialismului.
  • Modernizare și Occidentalizare.
  • Colonialismul și construirea inegalităților.
  • Islamul și provocările modernității

Așteptăm propunerile celor interesați pe adresa de e-mail valer_cosma@yahoo.com pînă în data de 30 Aprilie 2015, urmând ca până în data de 15 Mai să anunțăm lista cu lucrările selectate. Propunerile trebuie să includă un titlu și un rezumat de maxim 300 de cuvinte în română și engleză pentru candidații din România și doar în engleză pentru cei din alte țări. Ca și în cazul edițiilor anterioare, contribuțiile acceptate și prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate într-un volum. Cazarea și mesele participanților vor fi oferite de către comitetul organizatoric, cu sprijinul Primăriei Comunei Telciu și al partenerilor evenimentului.

Comitet organizatoric:

Valer Simion Cosma, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (România)

Manuela Boatcă, Freie Universität Berlin (Germania)

Ali Abdelahfiz Moursi, Assiut University, New Valley (Egipt)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hours & Info

1-202-555-1212
Lunch: 11am - 2pm
Dinner: M-Th 5pm - 11pm, Fri-Sat:5pm - 1am