Conferințele de Vară de la Telciu

Home » ediția a III-a » De joi Telciu redevine o Arcadie. Pentru câteva zile!

De joi Telciu redevine o Arcadie. Pentru câteva zile!

Authors

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 573 other followers

Advertisements
           Pregătirile pentru ediția a III-a a ”Conferințelor de Vară de la Telciu” au intrat pe ultima sută de metri. Joi seara, la ora 20:00, ”Pensiunea Sălăuța” din Telciu va găzdui cina inaugurală, prilej cu care oaspeții acestei ediții vor avea prilejul să ia pulsul satului și, mai ales, să se înfrupte din bunătățile pregătite. Vineri dimineața, cu începere de la ora 9:30, va debuta prima sesiune de comunicări științifice, urmate de întrebări, discuții și dezbateri. Timp de două zile, așa cum formulase doamna profesoară Edit Szegedi în prefața volulumuluiCarte-Cunoaștere-Identitate. Studii culturale (în care sunt cuprinse o parte din comunicările susținute în cadrul ediției de anul trecut), Telciu va deveni o veritabilă Arcadie, reunind sub semnul dialogului și al dezbaterii, cercetători și universitari din toate colțurile lumii. 

           O mare bucurie ne-a fost prilejuită de anunțul venit din partea ambasadei Republicii Indonezia în România, conform căruia Excelența Sa, domnul ambasador Diar Nurbintoro, ne va onora cu prezența sa pe întreaga durată a evenimentului. Prezența domniei sale se datorează vizitei domnului Lao De Ida, vice-președinte al Camerei Regiunilor din Parlamentul Republicii Indonezia, sociolog al Universității de Stat din Jakarta (UNJ), care va susține sâmbătă dimineața o prelegere despre comunitățile musulmane și viața inter-religioasă din Indonezia.
          Tot despre comunitățile musulmane, de data asta din Egipt, ne va vorbi domnul Ali Abdelhafiz Moursi, vice-decan al Facultății de Arte din cadrul Assiut University din Egipt. O altă comunicare, extrem de incitantă, propune și profesorul Alfredo Canavero de la Universitatea din Milano. Comunicarea sa, care tratează modul în care bisericile creștine s-au raportat la chestiunea ”războiului drept” în ultimele două secole, este cu atât mai potrivită în contextul actualelor conflicte din Fâșia Gazei și Ucraina.
          Domeniul literaturii este bine reprezentat prin comunicări care vizează mitologia și experiența religioasă în paginile unor scriitori. Nu puteau lipsi antropologia și etnologia, astfel că vom avea parte de comunicări legate de viața religioasă în Rusia în contextul globalizării, cum e cazul prezentării doamnei Tünde Komáromi de la Universitatea din Pécs, Ungaria; sau despre figura preotului român în cultura maghiară, subiect tratat în comunicarea doamnei Dóra Andrea Czégényi, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Teologia ortodoxă este iarăși un domeniu bine reprezentat prin prezența unor tineri teologi, unii chiar din ținutul Năsăudului. Din rândul acestora țin să remarc contribuția tânărului teolog și istoric, Călin-Emilian Cira, despre viața religioasă în comuna Telciu în perioada comunistă. 
       După cum puteți vedea și din programul prezentat pe acest blog, comunicările sunt cât se poate de diverse, creându-se astfel premisele unor dezbateri consistente și fructuoase. Cei interesați sau pur și simplu curioși, sunt invitați să ia parte la aceste comunicări care vor avea loc vineri și sâmbătă (25-26 iulie) în sala de ședințe a Consiliului Local Telciu. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Hours & Info

1-202-555-1212
Lunch: 11am - 2pm
Dinner: M-Th 5pm - 11pm, Fri-Sat:5pm - 1am